Nowe koncepcje zmian na Placu Biskupim

W związku z uwagami wniesionymi przez mieszkańców biuro projektowe "Gajda. Architektura Krajobrazu" przygotowało nową wersję projektu rewitalizacji Placu Biskupiego. Zgodnie z postulatami mieszkańców nie ma wariantu z pozostawieniem parkingu na placu.

 

Nowe koncepcje zmian na Placu Biskupim
Fot. Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie

Projekt przedstawia koncepcję zagospodarowania Placu Biskupiego w dwóch wariantach. Oba warianty zachowują historyczny kształt placu i podkreślają charakter śródmiejskiego zieleńca. W projekcie wyeksponowano istniejącą zieleń. W tym momencie znajduje się tu 40 drzew, około 30 krzewów i kilka rabat bylinowych.


Każdy z wariantów zakłada nieco inny charakter drugiej części placu. We wszystkich jest jednak widoczny podział na strefy funkcjonalne. Od strony zachodniej można rozróżnić kolejno: strefę relaksu i wyciszenia, przestrzeń placu z drzewem gatunku paulownia (w formie solitera, czyli dominującego drzewa ozdobnego), następnie strefę rekreacyjną gier i zabaw oraz otwartą przestrzeń placu, oddzieloną od ulicy Krowoderskiej buforem zieleni izolacyjnej. Pomimo niewielkiej powierzchni, w projekcie udało się zróżnicować funkcje na Placu Biskupim w oparciu o przeprowadzone konsultacje społeczne.


Obecnie, żaden ze znajdujących się w pobliżu terenów zieleni nie spełnia potrzeb wypoczynku i rekreacji mieszkańców. Najbliżej, w zasięgu 200 m, znajdują się Planty, użytkowane przede wszystkim przez turystów, pełniące głównie funkcję tranzytową. Najbliżej położony park miejski to oddalony o 1 km od Placu Biskupiego Park Krakowski.


Przedstawione warianty zakładają likwidację płatnego parkingu zajmującego ponad połowę dostępnego na placu miejsca.


We wszystkich wariantach została znacząco zwiększona liczba elementów małej architektury. Wprowadzono nasadzenia bylinowe, dobierając gatunki tak by były atrakcyjne przez cały rok. Plac został wydzielony od jezdni naturalnym ogrodzeniem z żywopłotu strzyżonego. Na całej długości żywopłot ma zróżnicowaną wysokość. Przemawiały za tym względy użytkowe i bezpieczeństwa (tworzenie enklaw, przy równoczesnym zachowaniu widoczności przy przejściach dla pieszych).


Każda z opcji zakłada wprowadzenie elementu wodnego, a także wykorzystanie istniejącego ujęcia wody jurajskiej i budowę pitnika. W ramach rewitalizacji planowana jest przebudowa istniejącego oświetlenia ulicznego oraz wprowadzenie oświetlenia wewnątrz placu.
Warianty różnią się między sobą lokalizacją elementu wodnego i obiektów służących rekreacji, oraz sposobem zagospodarowania dużego placu otwartego.


W pierwszej wersji koncepcji zaproponowano w strefie relaksu i wyciszenia wnęki z ławkami z oparciami w otoczeniu bylin. Przy użyciu żywopłotów stworzono zaciszne wnętrza. Plac znajdujący się w centralnej części Placu Biskupiego pozostawiono jako przestrzeń otwartą, eksponując drzewo gatunku paulownia. Na placu zlokalizowano stoły szachowe. Odrestaurowano znajdującą się przy nim studnię. W części rekreacyjnej gier i zabaw ustawiono ławki, pitnik wody jurajskiej a pozostałe miejsce przeznaczono na poprowadzenie tzw. „ścieżki bosych stóp” wykonanej z materiałów o różnych fakturach, stanowiącej atrakcję dla dzieci oraz miejsce na elementy rekreacyjne na dzieci.


Na otwartym placu, w jego zachodniej części, pozostawiono miejsce do organizacji wydarzeń i imprez
kulturalnych. We wschodniej części posadzono dwa rzędy drzew, pod którymi ustawiono luźno rozrzucone ławki. Pomiędzy szpalerami umieszczono element wodny w kształcie stołu wodnego z dyszami spieniającymi. Taka forma umożliwia bezpośredni kontakt z wodą, zarówno dorosłym, dzieciom jak i osobom poruszającym się na wózkach. Umożliwiono wejście na plac od strony ulicy Krowoderskiej, między zielenią izolacyjną.


Druga wersja koncepcji przenosi funkcję placu do centralnej części. Obok drzewa paulowni pojawia się element wodny i drewniane siedzisko. Do strefy relaksu i wyciszenia przeniesiono stoły szachowe. W części wschodniej placu projektuje się strefę rekreacji gier i zabaw poszerzając ją o otwarty plac, który zmienia nieco charakter – na bardziej parkowy, a w zagajniku drzew znajdują się urządzenia edukacyjno-rekreacyjne dla osób w różnym wieku. Ponadto w tej części zlokalizowano stoły do tenisa stołowego. Pod drzewami postawiono ławki z oparciami. Dodatkowo wprowadzono luźno rozrzucone siedziska, z których można korzystać zarówno w pozycji siedzącej jak i leżącej. Wejście na plac i mała
architektura bez zmian.

We wszystkich proponowanych koncepcjach zachowano możliwe najwięcej miejsc parkingowych wokół placu. Stworzono alternatywne propozycje – pasów postojowych i wyznaczonych miejsc parkingowych, z których pierwsza jest bardziej korzystna zarówno ze względu na dostępną liczbę miejsc jak i pozostawioną szerokość chodników. Wprowadzenie pasów postojowych umożliwia parkowanie w ciągu całej ulicy, za wyłączeniem miejsca przed budynkiem konsulatu rosyjskiego.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Michał Pyclik
Podmiot publikujący: ZIKiT Kraków